Boek van Nina

 

"Je bent een verschrikkelijk kind hoor je?" Ze stak haar tong uit en beet erop. Dat deed ze altijd als ze krankzinnig werd.

Nina groeide op in een gezin met haar drie jaar oudere zus. Nina was een vrolijk kind, vol levenslust, maar ze werd veel thuis gehouden omdat ze volgens haar moeder vaak ziek was. Achter gesloten deuren werd Nina jarenlang op gruwelijke wijze ziek gemaakt. Nina's ouders spraken over euthanasie. "Een hond hadden we al lang laten afmaken", aldus haar vader.

"Een onthutsend verhaal, verplichte kost voor hulpverleners." Felix Meurders
"Een thriller over Münchhausen By Proxy Syndrome, een duister en vaak onbegrijpelijke vorm van kindermishandeling." A.N. Bosschaart, kinderarts en forensisch geneeskundige
"Nina's gruwelijke relaas is een belangrijke waarschuwing aan het adres van de medische wereld." Telegraaf
"Het is net een film, je ziet de beelden zo voor je." Mariëlle Trouw, psychologe
"Wat een bijzonder verhaal. Ongelooflijk dat zoiets kan gebeuren." Catherine Keyl

Herziene 10e druk met extra toegevoegde hoofdstukken, een prachtig nawoord en fotomateriaal van Nina (ook van haar herstelperiode na de uithuisplaatsing).

ISBN nummer: 9789492840073
Uitgeverij Personalia
Aantal pagina's: 256

7lja0

U kunt er ook voor kiezen om het te bestellen (boek/ebook) via onderstaande link. Wilt u een privé reactie geven over het boek, of een gesigneerd boek bestellen? Stuur dan een mail via  contact

logo-uitgeverij

Het boek is in december 2019 ook in het Engels vertaald en verkrijgbaar in een E-book.

Reacties op het boek "Je bent een verschrikkelijk kind"

 

Share

10 Comments

 1. Beantwoorden
  Els Dijkema september 18, 2020

  Hoi.

  Vandaag zag ik het artikel van Nina Blom in ‘You’. Het boek had ik vorig jaar al eens gelezen. Met recht idd verplichte kost voor hulpverleners. Ik ben zelf net ervaringsdeskundig herstelcoach bij een instelling voor mensen met o.a. psychische problematiek. Vanuit de opleiding zijn we veel bezig geweest om stigma en taboe uit de veroordelende sferen te helpen. Nina is in mijn ogen een absolute ervaringsdeskundige die iets doet met ervaringskennis en beleving. Het is goed om te beseffen dat wanneer de stilte doorbroken wordt, de deur naar perspectieven (hoop en geloof in betere tijden) open gaat. Ik zal daarom ook met mijn collega’s attenderen op het boek en het thema. Voor ieder die dit in andere of gelijke mate heeft meegemaakt: Ik heb zeer veel respect voor jullie en hoop dat het leven verder beter wordt. Groet, Els

 2. Beantwoorden
  Karin augustus 5, 2019

  Wat een indrukwekkend en aangrijpend boek…. Als hulpverlener zijnde heb ik dit boek gelezen, tot tranen toe geroerd. Iedere keer dacht ik, het kan toch niet nóg erger worden…. Maar steeds verder lezend werd het wel erger, wat een nachtmerrie is dit geweest…. Ontzettend veel respect voor jou Nina!! Hopelijk kan ik met mijn team een lezing van jou gaan volgen, dus hopelijk tot ziens!

 3. Beantwoorden
  Ilja november 11, 2018

  Tijdens de masterclass op de HAN in Nijmegen direct uw boek gekocht. Uw verhaal raakte mij, en direct die zelfde avond heb ik het boek direct uitgelezen. Ik was er stil van en ben er stil van. Wat een verhaal. Ik heb onwijs veel respect voor u, als persoon, met dit heftige verhaal. Zelf neem ik u verhaal mee in het werken met kinderen als verpleegkundige.

 4. Beantwoorden
  Kim van Laar oktober 28, 2017

  Een zeer indrukwekkend boek van Nina Blom. Het is geen gemakkelijk boek om te lezen; het is confronterend, pijnlijk en enorm verdrietig wat Nina mee heeft moeten maken. Het is zo ontzettend belangrijk dat dit boek er is en dat er eerder ingegrepen wordt bij deze vorm van kindermishandeling. Professionals en hulpverleners moeten standaard les krijgen over Munchhausen by Proxy zodat deze kinderen zoals Nina veel eerder geholpen worden. Ik heb enorme bewondering voor Nina en haar stichting die ze heeft opgericht. Wat een prachtvrouw en wat een kracht zit er in haar! Naast de verschrikkelijk gebeurtenissen met haar ouders omschrijft Nina ook hoe haar leven verloopt nadat ze gered is. Erg belangrijk dat ze dit omschrijft, want het leven na een uithuisplaatsing is vaak erg zwaar voor kinderen en jongeren. Dit boek geeft zo ontzettend goed weer wat de beleving is van het kind. Erg leerzaam en een Eye-opener. Kortom echt de moeite waard!!

  Liefs Kim

  • Beantwoorden
   ninablom oktober 30, 2017

   Dank je wel Kim voor jouw prachtige recensie. Ik ben er stil van….. zo mooi!
   Ik hecht veel waarde aan jouw recensie en het is inderdaad ontzettend belangrijk dat Professionals en hulpverleners standaard les zouden moeten krijgen over MbP/PCF.
   Met wederzijds respect een lieve groet voor jou!
   Nina

 5. Beantwoorden
  Ria februari 14, 2017

  Waar ik erg benieuwd naar ben hoe Nina een goed leven met vrienden en vriendinnen en werk heeft weten op te bouwen. Ik heb wel wat kenissen met traumatische ervaringen, maar weet dat wij allen ons het nog steeds niet lukt een vriendenkring op te bouwen, laat staan deel te nemen aan de maatschappij. Ik weet niet of hier ook wat over te lezen is in het boek? Welke stappen heeft Nina gezet om dit uiteindelijk te bereiken ondanks haar traumatische verleden?

  • Beantwoorden
   ninablom maart 7, 2017

   Beste Ria,

   Hier een persoonlijke reactie van mij, Nina Blom. Enorm bedankt voor het bericht. Ik heb niet een, twee, drie een kant en klaar antwoord hoe ik mijn vriendenkring heb opgebouwd. Het was sowieso een heel proces om mijn traumatische ervaring een plek te kunnen geven. Ik had het geluk dat het me goed af ging om (na alle jaren geen school te hebben gehad) om uiteindelijk weer contact te krijgen met klasgenoten. Ik heb de afgelopen jaren veel studies afgemaakt en daar vrienden leren kennen en deze vriendschappen zijn gebleven.
   Zoals ik al zei, het is niet vanzelf gekomen. Ik heb er ook zeker hard voor moeten werken om het verleden een plek te geven door veel therapie, positieve ervaringen opdoen door mensen te leren kennen. Vooral ook door mijn ervaringen op te schrijven in mijn boek en er uiteindelijk een belangrijke missie van te maken samen met een prachtig Team StOMbP. In mijn boek “Je bent een verschrikkelijk kind” schrijf ik ook een stuk over mijn verwerkings-proces maar belangrijk te vermelden is dat ieder mens anders is. Dus iedereen verwerkt het op zijn of haar manier. Dit kan vaak wel een zoektocht zijn om erachter te komen wat goed voelt en goed past in elke situatie is dat anders….
   Ik wens u veel sterkte en kracht toe!

   Warme groet, Team StOMbP
   Nina Blom

 6. Beantwoorden
  Greetje van Gurp augustus 17, 2015

  Ik kwam het verhaal tegen in de Viva een paar weken gelezen. Ik was meteen geboeid aan het lezen . Ook had het voor mij veel herkenningspunten. Het is dan heel heftig om te lezen. Het is bijzonder geschreven. En dapper hoe Nina zich staande houdt. Het is super belangrijk dat de signalen eerder gezien worden voor de veiligheid van het kind of kinderen. Groetjes Greetje

 7. Beantwoorden
  Yvonne Kelder februari 25, 2015

  Van boekenbonnen heb ik een paar boeken gekocht, waaronder ‘Je bent een verschrikkelijk kind’. Ik kende het boek niet, maar toen ik de achterkant las, was ik meteen geboeid. Ik ben in het boek begonnen en kon niet stoppen, maar ik moest af en toe wel stoppen omdat het me zo enorm aangreep wat er gebeurde. Van het begin tot het eind was ik geboeid. Dat dit kan gebeuren en dat dit nog steeds gebeurt. Vreselijk! Mijn hart riep soms: “Haal hulp!! Ziet nu niemand wat er gebeurt met Nina?”
  Ik heb een enorme bewondering voor Nina hoe zij zich hier doorheen heeft geslagen! Wat een mooi, goed en prachtmens is ze! Hoe open ze alles tegemoet gaat! Ik heb enorm veel respect voor haar.
  Toen ik het boek uit had, heb ik een tijd geen ander boek kunnen lezen. Het hield me bezig en er kwamen steeds flarden naar boven. Ik kon me er niet toe zetten om een ander boek te lezen. Ik vind dat Stombp goed bezig is om aandacht aan kindermishandeling te schenken door er heel open over te zijn. Juist door bij de opleidingen voor de jeugdzorg, SPH, ed. lezingen te houden, maakt het dat de mensen (hulpverleners) alerter worden en hopelijk kunnen ze zo eerder hulp bieden aan kinderen die mishandeld worden.

 8. Beantwoorden
  Ingrid Brands juli 6, 2014

  Na afloop van een lezing van Nina aan ons als professionals in de jeugdzorg direct het boek besteld. Ik was voornemens om het in een adem uit te lezen; dat is niet gelukt. Het is een boek met schokkende gebeurtenissen, waarvan je je afvraagt hoe dit onder toeziend oog van zoveel mensen heeft kunnen plaats vinden. Voor mij als professional zeker een eyeopener; ik weet nu beter op welke signalen ik moet letten als het gaat om MBP. Daarnaast ook het besef dat kinderen, ook onder deze gruwelijke omstandigheden, hun ouders niet zullen verraden. Ik denk dat we ons daar als hulpverleners soms echt in vergissen. Een goed boek, aan te raden voor iedereen die werkzaam is met kinderen op welke manier dan ook. Heel veel respect voor Nina die, zoals vele beschadigde kinderen, uiteindelijk het maximale uit zichzelf weet te halen en kan uitgroeien tot een prachtig mens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.