Boeken

Wilt u lezen over MbP?

Nina Blom: Je bent een verschrikkelijk kind

Herziene 10e druk met extra hoofdstukken
Het hartverscheurende, autobiografische verhaal van Nina Blom die veertien jaar lang ziek is gemaakt door haar moeder en slachtoffer was van het Münchhausen by Proxy-syndroom. Als baby werd Nina al mishandeld; ze werd zestien keer opgenomen en mocht geen contact met leeftijdgenootjes hebben. Ze mocht ook niet meer naar school. Op haar veertiende lag ze verlamd in bed, waar ze geen eten maar wel veel pillen kreeg. Tegenover artsen gedroeg haar moeder zich zorgzaam. Uiteindelijk kregen hulpverleners argwaan en werd de Kinderbescherming ingeschakeld. Nina onderging jarenlange therapie en schreef dit boek om artsen en hulpverleners te attenderen op deze vorm van kindermishandeling. Deze uitgave is aangevuld met nieuwe feiten.

Bron, te bestellen via: Uitgeverij Personalia en meer informatie: boek van Nina

 

 

Maren Stoffels: Fright Night

Fright Night is een Yong Adult boek geschreven door Maren Stoffels. Münchhausen by Proxy speelt een belangrijke rol in dit boek.

Wat is je grootste angst? Ik weet het antwoord nu.
Een groepje vrienden geeft zich op voor een fright night: ze brengen de nacht door in een bos, waar ze worden geconfronteerd met hun grootste angsten. Wat gebeurt er als die angsten veel te dichtbij komen?
Vijf jongeren gaan  het bos in.
Een van hen zal de nacht niet overleven.
En een van  hen is de moordenaar.

Bron: te bestellen via Uitgeverij Leopold

 

Louisa J. Lasher Mary S. Sheridan: Munchausen by Proxy

 

1888749_615716658484106_260269801_n

Deze stap-voor-stap gids zal u helpen u te identificeren en te beheren gevallen van deze unieke vorm van kindermishandeling.  Boek is alleen in het Engels te krijgen. Bron: www.Bol.com

 

Vera Van Renterghem: Giftig

1607113_615718075150631_2123721943_n(wij gaan vanuit StOMbP bij de auteur achterhalen waar dit boek nog verkrijgbaar is, dus binnenkort meer informatie hierover.)

Zita is veertien, maar giechelen met vriendinnen en uitgaan is er voor haar niet bij. Ze lijdt aan een vreemde, onverklaarbare ziekte en tot grote ergernis van haar moeder slagen de dokters er niet in haar te helpen. Haar klasgenootjes vinden haar een akelige, wandelende bacterie. Alleen de vrolijke Marie steunt haar door dik en dun. Gelukkig kan ze rekenen op haar familie: haar zorgzame moeder, haar zachte, verstrooide oma en Cor, haar vrolijke broer vol kattenkwaad. Na een vlammende ruzie tussen haar moeder en oma is plots niets meer zoals het was. Haar moeder verbiedt Zita nog contact te hebben met haar oma, en oma wordt zelfs dement verklaard en naar een bejaardentehuis gebracht.
Zita blijft vertwijfeld achter: is oma echt gek?
Ben ik wel echt ziek?
Is moeder wie ze lijkt?

Bron:  http://www.veravanrenterghem.com/giftig.html

 

J. van Voren: Loslaten uit Liefde

Dit waargebeurde verhaal gaat over Jonah. Jarenlang werd hij in zijn jeugd mishandeld door zijn pleegmoeder die leed aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Als gevolg hiervan werd hij meermalen in het ziekenhuis opgenomen.
Door deze extreme situatie leert hij als opgroeiend kind niet wat het is om van zichzelf te houden. Dit leidt later in zijn leven tot ongelukkige keuzes in de liefde, destructief gedrag en wantrouwen. Maar na een ellenlange strijd slaagt hij er toch in om zijn leven op de rails te krijgen en gelukkig te worden met Deborah, de liefde van zijn leven.

Bron, te bestellen via: Uitgeverij Gopher

Robert Broeils: Medicijnjongen

Een boek voor iedereen die meer wil weten over de sluipende macht van het gelogen woord en de trauma’s die je daardoor kunt oplopen.
De kleine Robert (Robbie) onderging nodeloos talloze diëten, medische behandelingen, waaronder operaties en ziekenhuisopnames. Hij werd ziek gemaakt. Door zijn eigen moeder. Ze was daarmee verzekerd van aandacht en erkenning, vooral binnen het medisch circuit. Ze leed aan het Münchhausen-by-proxy-syndroom. Het betekende voor Robert een ware hel en een miskenning van de gezonde persoon die hij werkelijk was.

Bron, te bestellen via: Uitgeverij Tobi Vroegh

Roos Boum: Doodziek en Springlevend

d-e-s (2)Al haar hele leven lang is Pieke ziek. Haar moeder heeft haar meegesleept van de ene arts naar de andere, zeker nu Pieke ongeneselijk ziek lijkt. Maar langzaamaan komt Pieke erachter dat haar moeder tegen haar, de doktoren, de school, haar vader, eigenlijk tegen iedereen, liegt. Pieke is helemaal niet ziek en ze gaat niet jong dood. Bijna wordt ze toch ten onrechte geopereerd. Samen met haar vriendje Koen en met de hulp van zijn ouders, lukt het Pieke net op tijd de juiste mensen te overtuigen van haar gelijk en hulp te organiseren voor haar moeder.

Klik hier om te bestellen:

logo-uitgeverij

Roos Boum: Valse Salie

1796579_615716708484101_1097292848_n

Een moeder die vecht voor het leven van haar dochtertje en haar van arts naar arts sleept. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar soms is niets wat het lijkt. Waarom kunnen artsen maar geen afwijking vinden? Roos’ moeder hield niet van haar dochter, maar van de aandacht die zij als moeder kreeg van het medisch personeel. In de autobiografische roman Valse salie blikt Roos Boum terug op een jeugd die verziekt werd door een moeder met het syndroom van Münchhausen by proxy. Het is een heftig, schokkend en zeer persoonlijk verhaal dat ze vertelt zonder daarin dramatisch te zijn. Vrouw.nl (Online magazine voor vrouwen) Een ontroerend verhaal waarbij je als toeschouwer soms met kromme tenen zit en zou willen ingrijpen. Biblion (orgaan van de Nederlandse bibliotheek dienst).

Klik hier om te bestellen:

logo-uitgeverij

 

Jullie Gregory: Verziekt

002 julie gregory

Een jong meisje ligt op de kille onderzoekstafel van een dokter. Ze staat op het punt een operatie te ondergaan. Als de chirurg binnenkomt, werpt de moeder een waarschuwende blik op haar dochter. Dit kind zal haar plannen niet dwarsbomen.
Gregory beschrijft hoe ze in haar jeugd werd uitgehongerd, hoe ze medicijnen kreeg toegediend die ze niet nodig had en hoe haar moeder haar lucifers gaf waarop ze mocht zuigen alsof het snoepjes waren. Julies moeder sleepte haar van het ene naar het andere ziekenhuis terwijl ze haar kind aanspoorde net te doen alsof ze ziek was. Julie werd gestraft als ze dat niet overtuigend genoeg deed. Verziekt is Julie Gregory's eigen aangrijpende, waargebeurde verhaal, dat ze op een indrukwekkende wijze vertelt.
Julie Gregory is inmiddels fulltime auteur en een specialiste op het gebied van Münchhausen by proxy. Ze studeerde psychiatrie aan de universiteit van Sheffield, Engeland en woont momenteel in de VS.

Bron www.Bol.com

Roselien Vecht: Münchhausen by Proxy

(Dit boek is alleen verkrijgbaar via de bibliotheek of mogelijk tweede hands!) 

Het Münchhausen by proxy-syndroom (MBPS) is het opzettelijk ziek maken van het kind door de primaire verzorger, meestal de moeder, om op die manier de aandacht van o.a. de specialisten te trekken. Deze ouders kunnen hun kind niet zien als individu met eigen behoeften en gevoelens, maar gebruiken het om zelf aandacht van artsen te krijgen.  Om dat te bereiken mishandelen of vergiftigen ze hun kind. Soms gaat dat zo ver dat het kind het met de dood moet bekopen.
Vooralsnog lijkt het om een zeldzame vorm van kindermishandeling te gaan, maar het vindt zo verborgen plaats dat het goed denkbaar is dat het frequenter voorkomt dan gedacht wordt. De bescherming van kinderen die hiervan het slachtoffer zijn is nog niet in alle gevallen voldoende. Dit boek geeft de huidige kennis weer op het terrein van het syndroom.
Roselien Vecht-van den Bergh (1946) is kinder- en jeugdpsychiater met belangstelling voor het raakvlak tussen soma en psyche. Zij is lange tijd werkzaam geweest in de consultatieve psychiatrie. Hier kwam zij in aanraking met kinderen met anorexia nervosa en conversiestoornissen, en met liet syndroom 'Munchausen by proxy'. Zij is een van de oprichters van de landelijke werkgroep Münchhausen by proxy, waarin medici, gedragswetenschappers, juristen en politie participeren. Zij is werkzaam bij de jeugdriagg Noord Holland Zuid', vestiging Hoofddorp.

Bron, te bestellen (alleen tweede hands): www.Bol.com

Share